suro
Imatge de la pela del suro

ilerdent
Els boscos catalans donaran aquest any més de 4.000 tones de suro, la gran majoria de les quals es convertiran en taps per a vins i caves. La campanya de la pela, que comença aquest dimarts arreu de Catalunya, s’encara amb bones perspectives.

D’entrada, perquè es preveuen recollir 400 tones d’escorces més en comparació amb el 2017 i perquè la campanya arrenca amb gran part de la producció ja venuda, i a un preu superior al de l’any passat. El sector estima que aquest 2018 la pela del suro generi un impacte econòmic d’uns 5 milions d’euros (MEUR).

Els productors, a més, també confirmen que la indústria dels taps cada cop més aposta pel suro català. Per això, reclamen a les administracions fer “un esforç” per recuperar els alzinars que hi ha abandonats arreu del territori, i que permetrien duplicar la quantitat de suro que s’extreu dels boscos.

Avui comença la campanya de la pela del suro arreu de Catalunya. Aquest any, se’n preveuen obtenir més de 4.000 tones, cosa que suposa un increment de fins al 10% en comparació amb les darreres campanyes. Els productors, agrupats sota el paraigües de Quality Suber, asseguren a més que la indústria dels taps cada cop més aposta pel suro català.

Ho demostra, subratllen, el fet que “dies abans d’iniciar la campanya, una part important de la producció de suro ja està venuda, i a un preu superior al de l’any passat“. Els productors expliquen que això suposa un canvi de tendència, perquè ara es torna a apostar pel suro natural i de qualitat. Sobretot, a l’hora de tapar vins i caves (que és la indústria on van a parar gran part de les escorces).

Els productors calculen que aquest campanya de la pela del suro, arreu de Catalunya, generarà una activitat econòmica de 5 MEUR. Des de Quality Suber, però, també reclamen que s’incrementin els preus del suro de rebuig (és a dir, aquell que no serveix per fer taps i que es destina a altres usos). Segons el president de l’associació, Rosendo Castelló, aquest és un pas necessari a l’hora de facilitar la gestió forestal sostenible de les suredes.

Recuperar boscos

A Catalunya hi ha actualment 60.000 hectàrees pures de suredes, que pugen a 85.000 si s’hi suma també aquella superfície compartida amb altres arbres (com el roure o el pi). Per això, aprofitant l’interès creixent pel suro català, el Consorci Forestal de Catalunya reclama a l’administració que faci “un esforç” per recuperar “la gran quantitat de boscos abandonats que hi ha a Catalunya”.

Segons el consorci, si es fes una bona gestió de les suredes, això “permetria duplicar la quantitat de suro de qualitat que s’extreu actualment” dels boscos catalans. Precisament, d’aquí a unes setmanes, tindrà lloc una jornada a Barcelona per fer balanç d’un projecte, el Life+Suber, que s’ha dut a terme durant els darrers quatre anys amb l’objectiu d’impulsar el suro de qualitat.

El programa ha implantat tècniques de gestió forestal per fer menys vulnerables les suredes al canvi climàtic i, d’aquesta manera, afavorir-ne la conservació. La jornada per avaluar els resultats del Life+ Suber es farà el 12 de juny al recinte modernista de Sant Pau de Barcelona. (acn)

Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquesta web t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Teleponent com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Teleponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Webempresa. (https://www.webempresa.com/aviso-legal.html). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.