Un 46,8% no vol que Catalunya sigui un estat independent i un 45,3% sí que ho desitja, segons el darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), realitzat al mes de desembre. El ‘no’ a la secessió creix un 1,7% respecte a l’anterior enquesta, mentre que el ‘sí’ a un estat independent puja quatre dècimes. Cada vegada són més els entrevistats que aposten per una de les dues opcions. El director del CEO, Jordi Argelaguet, considera que els resultats reflecteixen una situació d'”empat tècnic” i que els esdeveniments polítics recents –declaració de Carme Forcadell al TSJC i l’operació Diàleg del govern espanyol- no hi ha influït. D’altra banda, un 65,6% dels enquestats creu que Catalunya té un nivell “insuficient” d’autonomia.
A la pregunta de “Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?”, el 46,8% respon que no, el 45,3% aposta pel sí, el 4,6% diu que no ho sap i el 3,2% restant no contesta. Malgrat que el ‘no’ a la secessió està 1,5 punts per sobre del ‘sí’, Argelaguet assegura que la situació està “emparada”. El marge d’error de l’enquesta és del 3% i, per això, el resultat pot “oscil·lar”, apunta.
El director del CEO ha insistit que aquests percentatges no són equiparables al resultat d’un eventual referèndum d’independència perquè, entre d’altres qüestions, la participació variaria sensiblement. “En un referèndum hi haurà altres elements en joc: dependrà de la capacitat de mobilització, de com s’arribi a celebrar i el context del moment en què tingui lloc”, ha explicat.
En l’anterior sondeig, el Centre d’Estudis d’Opinió va augurar que el 45,1% era contrari a la independència mentre que el 44,9% hi estava a favor.
D’altra banda, l’enquesta aprofundeix sobre la relació de Catalunya amb Espanya. A la pregunta ‘Creu que Catalunya hauria de ser…’, l’opció guanyadora és la d’un estat independent, amb el 36,1%. Aquesta també va ser la fórmula més triada al novembre, tot i que des d’aleshores ha perdut un 2,8% de suports. Per darrere se situa la via federalista, que creix sis punts, fins a assolir el 29,2%. Així mateix, el 23,6% aposta per l’statu-quo, mantenint Catalunya com una comunitat autònoma dins l’Estat espanyol.
El 65,6% dels entrevistats opina que Catalunya té un nivell “insuficient” d’autonomia, el 22,9% discrepa i el troba adequat i el 4,4% creu que té “massa” autonomia. Finalment, un altre 4,4% diu no saber-ho i el 2,7% restant no es pronuncia.
El sondeig ha estat elaborat a partir de 1.047 enquestes telefòniques registrades la setmana del 12-17 desembre, quan la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, els esdeveniments polítics no han tingut cap translació concreta en els resultats de l’enquesta, ja que no indiquen cap canvi de tendència substancial. El sondeig té un marge d’error del 3,04%.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.