“L’estocada final”, “un desastre”, “una decepció” o un “tancament encobert” per a uns sectors econòmics que més han patit les restriccions i ja estan “en coma”.
Així descriuen a l’ACN les noves restriccions diversos representants empresarials de l’oci nocturn, la restauració, la cultura, el comerç i els gimnasos d’arreu de Catalunya.
La sensació compartida arreu és “d’angoixa” i “tristor”, especialment per fer passos enrere en un dels moments més importants per a la facturació anual. Els restauradors lamenten haver de cancel·lar reserves amb les cuines plenes de productes ‘premium’ pels àpats de Nadal: “Sempre rebem els mateixos”. Les discoteques diuen que el Govern “ha destrossat la millor setmana de l’any” i els gimnasos creuen que se’ls està “arruïnant a terminis”.
L’hostaleria, “angoixada”
L’Associació d’Hostaleria de Girona està “angoixada, trista i molt enfadada” amb les restriccions anunciades pel Govern. Consideren que es tracta d’un “tancament encobert” a un sector que “està en coma”, tal com ha assegurat el vocal de l’associació, Xavier Manresa.
La reducció al 50% de l’aforament a l’interior de bars i restaurants ha tornat a crispar al sector, tal com ha explicat la presidenta de l’entitat que agrupa el col·lectiu a la Cerdanya, Nativitat Bover. La mesura ha agafat als establiments amb les reserves ja fetes pels dies festius de Nadal per part dels clients: “I ara què els hi hem de dir, vostè pot venir i vostè no pot venir? És terrible”, afirma Bover.
Pel que fa a Cap d’Any, afectat a més pel toc de queda, creu que tot plegat provocarà que hi hagin trobades a l’exterior: “Nosaltres deixarem de guanyar cèntims per a què es facin festes il·legals per tot arreu”. A la comarca, les noves restriccions arriben un any després del tancament total de l’activitat pel confinament perimetral.
“El Govern no ha fet la previsió, i nosaltres hem invertit molts diners en publicitat, decoració, mobiliari, preparació, traient personal dels ERTO, fent compres de tot tipus perquè tindríem els locals plens”, assegura el president del Gremi de Restauració de Sabadell, Jordi Roca.
Des del Gremi de Restauració de Terrassa apunten que les males sensacions van començar quan el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va demanar que no es fessin àpats d’empresa per Nadal: “Han caigut entre 400 i 500 reserves per negoci”, apunta la seva vicepresidenta, Maite Garcia, tot destacant que el menjar previst ja s’havia comprat i que ara reposa a les neveres.
“Salut continua anant a la seva, en camp moment s’han posat en contacte amb els gremis de restauració, nosaltres sempre hem estat al seu costat i ens n’hem assabentat per la premsa”, denuncia. “Què hem de fer ara, trucar als clients i decidir qui pot venir i qui no?”, es pregunta Garcia, que lamenta que el Govern els ha posat “entre l’espasa i la paret”.
Al Golden de Manresa tenen les neveres plenes. Rap, pop, marisc, cabrit… gènere molt car que ara no podran cuinar. “Què faig ara amb tot això? Estic emprenyat sempre rebem els mateixos i sempre ens ho diuen a última hora”, es queixa el propietari, Rafael Carmona.
Els sectors de la restauració i de l’oci nocturn lamenten que “un altre cop, hagin de pagar els plats trencats davant la mala gestió de la pandèmia que s’està fent” i consideren que es podien adoptar altres mesures que permetin fer compatible la gestió sanitària amb l’activitat econòmica.
Al Pirineu, els complexos de neu estan preocupats per la reducció al 50% a l’interior dels locals de restauració de les pistes.
El sector hostaler del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre dona pràcticament per perduda l’activitat prevista durant les festes de Nadal i Cap d’Any arran de les noves restriccions.
“És l’estocada definitiva al Nadal”, assegura el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols. El secretari general del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província, Ramon Mas, lamenta que el Govern “ha destrossat la millor setmana de l’any” i assegura que no s’esperava mesures “tant contundents”.
Als gimnasos, preocupats
El president de l’Associació d’Empreses de Catalunya d’Activitat Física i Fitness (Adecaf), August Tarragó, critica que les restriccions s’hagin anunciat “l’últim dia i a última hora”.
El gerent de Royal -amb un centre a Tarragona i un altre a Lleida-, Gerard Monguió, explica que el desembre ha estat “complicat”, perquè primer van haver d’implementar el sistema per validar el passaport covid i ara hauran de tornar a restringir els aforaments. Pel què fa al passaport, Monguió reconeix que els ha fet perdre clients no vacunats.
El comerç veu “assumible” la reducció
Els comerciants gironins creuen que les restriccions afectaran a les vendes perquè la gent tindrà menys ganes de comprar, però les associacions de Barcelona consideren que les restriccions podrien haver estat pitjor.
“Dins de les limitacions som els que menys afectats estem perquè restringeixen l’aforament al 70%, i molta gent ja feia cua a les portes”, assegura el president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta. Amb tot, lamenta que aquestes limitacions poden fer que algunes persones que preveien comprar als establiments optin ara per fer les compres en línia.
“Al petit comerç no l’afecta massa (la reducció d’aforament) perquè la gent, si veu una botiga molt plena, ja no entra”, explica la presidenta de l’associació de comerciants del carrer de Guimerà de Manresa, Neus Uró. No obstant això, afirma que la limitació de les trobades a deu persones sí que repercutirà clarament en les compres nadalenques. “La incertesa”, explica, i que potser “no es podran trobar farà que la gent no compri tant”, augura.
“Sopresa” i “enuig” a la cultura
La presidenta de l’associació de teatre ADETCA, Isabel Vidal, lamenta que la reducció de l’aforament al 70% en el món cultural és “una notícia dura” .
El president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, veu “dura” la reducció de l’aforament i considera que tindrà un “perjudici important” pel sector, ja que arriba en una època de gran afluència.
“Enuig”, “sorpresa” i “decepció” són els sentiments principals a les sales de concerts. El president de l’ASACC i gerent de Razzmatzz, Lluís Torrents, diu que “esperaven” mesures de “tancament general” però no pas les anunciades per l’executiu, i que al seu entendre només afecten “un sector petit de la població” que a més és majoritàriament jove i “menys vulnerable” davant del virus. Torrents avisa a més que, com anteriorment, la població jove “buscarà la forma clandestina i sense control” per divertir-se de nit.
Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.