Melcior cavalcada orient
Imarge de l'arribada dels Reis d'Orient a l'estació de Lleida-Pirineus
Globallleida-Àrea d'emprenedoria i empresa-

La màgia, la il·lusió i els somriures han inundat els carrers de Lleida amb l’arribada de la Cavalcada dels Reis Mags a la ciutat.

Milers de nens i nenes els han rebut a l’estació Lleida-Pirineus i han seguit la comitiva reial per tot l’itinerari per on ha transitat la Cavalcada fins a arribar al Palau de la Paeria, on l’alcalde de Lleida, els hi ha lliurat les claus màgiques que obren totes les cases de la ciutat.

Melcior, Gaspar i Baltasar han arribat a l’estació Lleida-Pirineus en l’històric tren ‘Ie-ie’, on els infants els han esperat amb una barreja d’impaciència i emoció. La cavalcada, un dels actes populars més multitudinaris de l’any, ha iniciat el recorregut de dos quilòmetres a la plaça Ramon Berenguer IV, i tot seguit ha passat per la Rambla Ferran, Francesc Macià, avinguda Blondel i avinguda Madrid, on ha girat per l’avinguda Catalunya per tornar a agafar l’avinguda Blondel i arribar a la Paeria, on l’alcalde Miquel Pueyo ha donat la benvinguda els Reis i els hi ha lliurat les claus de la ciutat.

El paer en cap, acompanyat del regidor de Joventut, Festes i Tradicions ha donat la benvinguda als Mags d’Orient just abans de l’inici de la Cavalcada.

En primer lloc, els hi ha demanat que tots els ciutadans puguin gaudir de drets socials bàsics, com una casa i un treball dignes, i que plegats sapiguem fer de Lleida una societat més justa i igualitària en tots els sentits.

En la seva carta als Reis, Miquel Pueyo no ha obviat plantejar el repte que tenim els humans: garantir el futur del planeta, per la qual cosa ha demanat que amb la seva màgia siguem capaç d’unir-nos per mantenir un medi ambient net i saludable per les noves generacions, encarnades amb els infants que avui han rebut als Reis.

“Aquesta nit és per als nens i nenes, però els que som grans tenim l’oportunitat de mirar els ulls dels infants i retrobar-hi la il·lusió i el sol de la nostra infantesa. Perquè la millor cosa del món és ser un nen. La segona és ser com un nen. I la tercera, fer feliç un nen”, ha dit.

Ses Majestats també s’han dirigit als infants i les seves famílies en arribar a la Paeria un cop acabada la Cavalcada. El rei Melcior ha convidat els infants a compartir els regals personals que rebran aquesta nit amb els germans i amics, però també amb qualsevol persona que ho necessita. “Compartir és una de les coses millors d’aquest món. Si ho feu vosaltres, estic segur que els pares i avis seguiran el vostre exemple”, ha clos.

Per la seva part, el missatge del rei Gaspar ha al·ludit a l’encanteri de la boira, que fa que puguin portar més regals a la ciutat, la qual cosa era possible si plegats cridaven ben fort a la deessa de la boira amb tres Visques a la Boira, recomanació que els concentrats davant la Paeria han fet ben fort.

El rei Baltasar ha estat el darrer a intervenir per recomanar els nens i nens la necessitat d’anar a dormir d’hora, per poder trobar al matí els regals que deixaran a les cases.

En finalitzar els parlaments, Ses Majestats han rebut un tortell de Reis del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, i tot seguit els menuts han pogut saludar-los de prop i fer-los un petó dins del Pati de la Paeria.

El seguici

Milers de lleidatans i lleidatanes han presenciat la Cavalcada de Reis d’enguany en què han participat 500 voluntaris, entre els quals hi ha els 60 infants, que per primera vegada han estat escollits per sorteig, i un centenar de professionals de cossos de seguretat i altres serveis (sanitaris, bombers…), que han vetllat per la protecció de la ciutadania en un dels esdeveniments que concentren més públic del calendari festiu de la ciutat.

La comitiva reial l’han format 12 carrosses, que han repartit 2 tones de caramels entre el públic, dolços aptes per a celíacs i lliures d’al·lèrgens.

El seguici de la Cavalcada ha inclòs grups de música i animació així com diferents col·lectius culturals de Lleida: Ministrers de Lleida, Cia. Zum Zum, Cia Xirriquiteula, Gegants, lo Marraco, Cia Xip Xap, Cia SAC Espectacles, Cia Baldufa, Talia Teatre, Cia El Sidral, Armats de la Sang, Castellers de Lleida, Campi qui Pugui, La Banda Retocada, La Maquinista Dixie Band, Ilerband, els Cavallets, Cap-grossos, la colla de grallers Els Carreters, Camarlenc i el Grup Carrer Cavallers (pastorets, grallers i percussió).

La Paeria organitza la Cavalcada de Reis des de 1940

Des de l’any 1940, l’Ajuntament de Lleida organitza la Cavalcada de Reis durant la tarda del 5 de gener. Amb els anys, l’estil de la Cavalcada, les Carrosses i les vestimentes de Ses Majestats i els seus acompanyants han anat canviant, per adaptar-se a l’espai i al temps.

Després d’un llarg període amb les mateixes carrosses, cap als anys noranta la Paeria en va encarregar tres de noves al dissenyador Jordi Roig i Menéndez. Aquestes carrosses foren construïdes als tallers municipals de Pardinyes.

Al cap d’un temps, l’any 1997, Josep Ripoll, Joan Miró i Carles Porta completaven la Cavalcada amb la construcció de cinc carrosses més: la de correus, la dels carboners, la fàbrica, la carrossa de les joguines i la de l’Estel (que fou reconstruïda un any més tard a causa de la desaprovació del públic). Aquest fet comportaria la reestructuració de la cercavila i s’instauraria l’ordre que es manté en l’actualitat.

L’any 2000 la Regidoria de Cultura va encomanar a l’artista Joan Miró les Carrosses de Ses Majestats els Reis d’Orient. Aquestes s’estrenaren el 5 de gener de 2001 i, des d’aleshores, són les que permeten a Melcior, Gaspar i Baltasar donar el tomb a la ciutat i ser vistos per tots els nens i les nenes.

Les plataformes amb els trons reials i el vestuari dels seus portadors foren encarregades l’any 2002 per la Regidoria de Cultura i s’estrenaren el cinc de gener de 2003. L’objectiu era millorar la viabilitat del seguici pel tram de l’Eix Comercial i enriquir la imatge dels personatges.

L’any 2004, hi va haver un altre canvi entre les carrosses. La carrossa de Correus es reconvertia en una estafeta russa, que s’estrenava a la Cavalcada del 5 de gener de 2005. Durant aquest any, el 2005, l’Institut Municipal d’Acció Cultural va encarregar el disseny d’uns vestits nous per a Ses Majestats i els seus patges.

Aquests vestits foren dissenyats per tres artistes lleidatans: Georgina Cazalla, a qui es va encarregar el vestit del Rei Melcior; Tonet Balagué i Jordi Puig Sigüenza, que foren els encarregats de confeccionar el vestit del Rei Gaspar, i Estanislao Solsona, encarregat de la confecció del vestit del Rei Baltasar.

Els vestits es van estrenar a la Cavalcada del 5 de gener de 2006. En els darrers anys també s’han anat renovant i actualitzant les carrosses, millorant-ne l’estètica, la lluminositat, i la presència en general.

ilerdent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Teleponent t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Mediaponent, SL (Teleponent) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Mediaponent) dins de la UE.Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en direcció@teleponent.cat així com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://www.teleponent.cat/politica-de-privacitat/, així com consultar la meva política de privacitat.